MDO en Polyfarmacie bij ouderen – Huisartsenpraktijk De Brink – Werkhoven
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk De Brink
Brink 4 3985 SB
Werkhoven

MDO en Polyfarmacie bij ouderen

Wat is een MDO, oftewel Multidisciplinair Overleg? 

Een MDO is een overleg waarbij verschillende zorgverleners samen de gezondheidssituatie van een patiënt/cliënt in kaart brengen en zo nodig een behandelplan opstellen. In het geval van ons MDO ouderen wordt voorafgaand aan het overleg door onze praktijkondersteuner Monique Gilliot aan de hand van een vragenlijst geïnventariseerd waar bij de oudere evt knelpunten liggen en waar aandacht aan geschonken moet worden. Ook worden de verlangens/behoeftes van de oudere t.a.v. wel/niet reanimeren indien mogelijk vastgelegd.

Bij ons MDO ouderenzorg zijn behalve één van de huisartsen, onze praktijkondersteuner Monique Gilliot, een specialist Ouderengeneeskunde mevr. M. Posthouwer en apotheker dhr Y. Hanim, apotheker (BENU Apotheek Odijk) aanwezig. Als er een thuiszorgorganisatie bij de oudere betrokken is, schuiven zij ook aan.

Wat is polyfarmacie bij ouderen?

Ouderen hebben vaak verschillende ziekten tegelijk en gebruiken daarvoor meerdere medicijnen. Als een patiënt gedurende langere tijd vijf of meer verschillende soorten geneesmiddelen tegelijk gebruikt, heet dat polyfarmacie. Polyfarmacie kan bij ouderen voor problemen zorgen. Sommige medicijnen of zelfzorgmiddelen kunnen elkaar tegenwerken of te veel versterken. Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicijnen, onder andere omdat de nieren steeds minder goed werken. Het risico op interacties en bijwerkingen is groter als verschillende artsen geneesmiddelen voorschrijven en niet van elkaar weten welke medicijnen ze geven.

Wat doen wij met een zgn polyfarmacie overleg?

Enkele keren per jaar bespreekt de huisarts samen met de apotheker meerdere patiënten bij wie sprake is van polyfarmacie. Samen kijken zij of de medicijnen nog nodig zijn, of de combinatie van de verschillende medicijnen nog goed is, of de medicijnen hun werk wel goed (kunnen) doen, of er bijwerkingen zijn etc. De apotheker benadert voorafgaand aan dit overleg de patiënt om te informeren hoe het gaat met de inname van de medicijnen, of de patiënt bijwerkingen ervaart of bijvoorbeeld moeite met de inname. Soms komt er uit het overleg dat de medicatie prima is, maar soms kunnen er geneesmiddelen gestopt of bijvoorbeeld in dosering verlaagd. Dit wordt dan uiteraard met u besproken. Het kan dus zijn dat u hierover benadert wordt. U kunt ook zelf aangeven als u het prettig vindt om voor een polyfarmacie overleg in aanmerking te komen.

Zie ook www.thuisarts.nl/medicijngebruik-bij-ouderen